Terug naar keuzepagina | Direct naar Kasserie Ock

← Terug naar overzicht

Stichting Ockenburgh en de Social Club

Een interview met onze voorzitter voor VMO Magazine over de rol van de Social Club, het regionale platform voor ondernemende professionals die met elkaar willen bouwen aan een mooier en sterker Den Haag.

 

0

‘Elkaar helpen met sociale initiatieven’

Op de kaart staat onder meer Broodje Aap, met chocoladepasta en banaan. Een oudere wijkbewoner schudt echter haar hoofd. “Nee, doet u mij maar Vurrukkuluk, die salade met geitenkaas, avocado, tomaat en croutons.” En ze draait zich weer naar haar medebuurtbewoner om het praatje te hervatten. Kasserie OCK is de nieuwe ontmoetingsplek in het groen voor de bewoners van Loosduinen. “De buurtbewoners namen zelf het initiatief om deze buitenplaats te renoveren en duurzaam te herontwikkeling”, zegt Petra Brekelmans, voorzitter van de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh.

Iets voor de maatschappij doen

“Met elkaar willen we de buitenplaats een culturele en sociaal-maatschappelijke functie geven: het moet dé ontmoetingsplek worden voor alle bewoners in de omgeving”, aldus Petra. De restauratie is nog in volle gang, maar de door Westland Marketing geschonken kas is inmiddels in gebruik als brasserie… eh kasserie. Ook de Social Club Den Haag speelt in deze ontwikkeling een belangrijke rol. De ‘club’ is het regionale platform voor ondernemende professionals die met elkaar willen bouwen aan een mooier en sterker Den Haag, en die wat voor de maatschappij terug willen doen.

Sociale doelen realiseren

“Leden van de Social Club inspireren elkaar, en wisselen kennis en ervaring uit om zo bepaalde doelen te realiseren”, zegt Sander Olsthoorn van de gemeente Den Haag. Sander is coördinator voor het gemeentelijk beleid rond het Buurthuis van de Toekomst en rond vrijwilligerswerk. Volgens hem kunnen partijen coaching en begeleiding krijgen om hun sociaal businessplan in de markt te zetten. Voorbeelden van deelnemers zijn woonz.nl en studerenenwerkenopmaat.org. De eerstgenoemde organisatie helpt ouderen langer zelfstandig te wonen, de tweede helpt jongeren met een arbeidsbeperking een baan te vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

Gratis fiscaal advies
“Ook de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh gebruikte de kennis en expertise van het platform”, zegt Sander in de kasserie, terwijl hij van Petra een stroopwafel aanneemt. Social Club Den Haag bood de stichting een podium om de plannen onder de aandacht te brengen. Dat leverde bekendheid op binnen de gemeente Den Haag en ook nog eens 150 adviesuren van accountantsorganisatie PwC. “Daardoor kon de stichting een ANBI-status realiseren en zijn allerlei belastingvragen opgelost.” Met de opening van de kasserie en de bekendheid vanuit Social Club Den Haag zijn meer en meer bedrijven aan het initiatief verbonden en raakt de stichting nu echt op stoom. “En dat is geen Broodje Aap”, lacht Petra.

Check www.socialclubdenhaag.nl

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten