← Terug naar overzicht

Persbericht heropening


Villa Ockenburgh gaat nieuwe fase in

Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh heeft een nieuwe horecapartner gevonden: Villa Ockenburgh B.V. De contracten zijn getekend voor een veelbelovende toekomst op de prachtige, maar zo kort geleden nog zwaar verwaarloosde buitenplaats in Loosduinen.

Vanaf 9 juni gaat de horeca op Ockenburgh weer open, met gepaste ruimte, en op corona aangepaste voorwaarden. Villa Ockenburgh B.V. gaat vanaf die datum de kas, de tuinen en later deze zomer ook de villa op Buitenplaats Ockenburgh voorzien van heerlijkheden. Iedereen is van harte welkom. Zodra de restauratie van de villa gereed is opent ook ‘Restaurant Villa Ockenburgh’, met multifunctionele zalen, haar deuren. Na een intensieve selectieperiode is een ervaren sociaal ondernemende horecaexploitant gevonden met een werkwijze die past bij het burgerinitiatief: een opleidingsbedrijf dat, naast een bij deze tijd passend en duurzaam horecaconcept, ook mensen gaat begeleiden en coachen naar een hoger niveau op de participatieladder. De stichting en Villa Ockenburgh B.V. nemen samen de verantwoordelijkheid om de buitenplaats te kunnen behouden.

Buitenplaats Ockenburgh maakte in de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling door. In 2012 leken de 17de-eeuwse Buitenplaats Ockenburg en het zwaar verwaarloosde Rijksmonument ten onder te gaan. Vele ontwikkelplannen verdwenen van tafel. De gemeente vroeg buurtbewoners mee te denken over de toekomstige invulling. Dat gebeurde: aan een Loosduinse keukentafel werd in september 2012 een alternatief bedacht om het geheel te redden op basis van participatie. Dat resulteerde erin, dat in 2016/2017 de buitenkant van Villa Ockenburgh grondig werd gerestaureerd. De kosten daarvan waren € 1,2 miljoen en werden opgebracht door de gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland.

In 2018 werd de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh eigenaar van de buitenplaats, onder voorwaarde dat zij de inwendige renovatie van de villa à € 1,8 miljoen voor haar rekening zou nemen. Die renovatie is in oktober 2019 begonnen en wordt deze zomer afgerond. Moer- en kinderbalken worden gerestaureerd, de centrale trap en oorspronkelijk 17de-eeuwse achthoekige zaal zijn weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het gebouw wordt voorzien van de modernste duurzame installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Het Haags/Westlands bouwteam onder leiding van restauratie Aannemer Jurriëns werkt samen met de RCE, Erfgoedtafel Landgoederenzone van de Provincie Zuid-Holland en Monumentenzorg Den Haag. Om de bouwkosten binnen het beschikbare budget te houden leveren ook een flink aantal vrijwilligers een bijdrage. Ook de nieuwe ondernemers investeren mee om de gebruiksruimten van de buitenplaats maximaal geschikt te maken voor horeca, opleiden en begeleiden.

In de afgelopen jaren zijn dankzij de financiële steun van (cultuur)fondsen, sponsoren en donateurs, de huurafdracht van het pop-up café Brasserie OCK en de materiële steun van talloze bedrijven, de bouwkosten (op € 192.000 euro na) bijeengebracht. Met het bruikbaar maken van de historische villa als leerwerk restaurant en de multifunctionele zalen zal naar verwachting de stichting de buitenplaats kunnen behouden. Het veelzijdige culturele evenementenprogramma waar de vrijwilligers de afgelopen jaren aan werkten, zal blijven voortbestaan en zo ook zal er ruimte blijven voor vrijwilligers om te werken in het groen en aan techniek.

Ook in de toekomst blijft Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (culturele anbi instelling) inzetten op (burger)participatie en zal zowel financieel als materieel deels afhankelijk blijven van giften.

Hieronder staat in welke vormen de Stichting dat doet.


Noot voor de redactie:

Nadere informatie bij:

Petra Brekelmans, voorzitter SHBO, petra@buitenplaatsockenburgh.nl   tel.nr. 06 30 49 48 80‬

Raymond Talsma, Villa Ockenburgh B.V. rtalsma@villaockenburgh.nl  tel.nr. 06 24 40 32 64

Wie een bijdrage wil leveren aan Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, kan dat doen via: www.buitenplaatsockenburgh.nl/sponsoractie. Wie een (periodieke) schenking of een algemene donatie wil doen, kan dat doen via rekeningnummer:

NL 78 RABO 0302 0203 73 t.n.v. Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (culturele anbi instelling).

Ook worden in de maand juni ervaren schilders gezocht. Bent u recentelijk met pensioen gegaan, of kunt u heel goed schilderen? Natuurlijk kunt u ook besluiten om een zaal voor uw rekening te nemen. Wij zorgen voor de materialen… u voor de ervaren schildershanden? Meld u zich dan aan voor een u passende dag in juni. We horen graag van u via: info@buitenplaatsockenburgh.nl

Wilt u reserveren voor lunch of diner, borrel of feest, mailt u dan naar:

restaurant@villaockenburgh.nl (lunch, borrel of diner)

events@villaockenburgh.nl (voor alle feestelijkheden)

Onze website in wording kunt u alvast bekijken via: www.villaockenburgh.nl

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten