Over

Omstreeks 1650 kocht de dichter en medicus Jacob Westerbaen het woeste duinlandschap ten zuiden van Den Haag en stichtte landgoed Ockenburgh – Jacob’s ‘Eden in het Duyn’. Uit opgravingen blijkt dat er in de bronstijd al bewoners waren. De geschiedenis van het Landgoed kent een grillig verloop met diverse eigenaren. Omstreeks 1840 veranderde de formele tuin in een landschapstuin. Sinds 1889 is de indeling van de tuin niet meer aangepast.

In de Eerste Wereldoorlog verbleven tijdelijk Belgische militairen op het landgoed. In 1919 werd het Vliegveld Ockenburgh aangelegd op de plek waar nu het einde van de Machiel Vrijenhoeklaan is. De laatst bekende bewoners van de villa was de familie Menten. Het landgoed werd in 1931 door de gemeente Den Haag aangekocht en voor het publiek opengesteld.

Net voor de tweede wereldoorlog in 1939 was het landgoed onderdak voor Joodse kinderen. Zie hieronder het filmpje:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld weer in gebruik genomen en werden de V2-raketten vanaf het Landgoed Ockenburgh afgeschoten richting Londen.

Vanaf 1954 heeft Ockenburgh een camping. De villa werd als jeugdherberg in gebruik genomen en kreeg in de jaren zeventig van de vorige eeuw een aanbouw. Een grote moderne vleugel met een constructie van staal en glas, ook wel ‘De Van Klingeren vleugel’ genoemd. In 1996 wordt de jeugdherberg gesloten. In 2011 werd de Van Klingeren aanbouw verwijderd en opgeslagen. In de jaren negentig is op een deel van de camping het huidige Kijkduinpark gebouwd.

Sinds 16 augustus 1990 maakt het landgoed deel uit van het beschermd natuurmonument Solleveld. De afgelopen periode is het park onder leiding van het Zuid-Hollands landschap grondig gerestaureerd. Het renoveren van het landgoed is bijzonder omdat het een Natura 2000-gebied is. Dit betekent dat het landgoed een onderdeel is van een Europees netwerk van natuurgebieden. Er zijn onder andere nieuwe witte landgoedbanken geplaatst en de brug naar duinbos ‘de Zwitserse Partij’ aan de oever van de Spiegelvijver werd vernieuwd.

Op veler verzoek plaatsen wij hierbij een pdf-document met de uitgebreide versie van de geschiedenis van Ockenburgh.

Onderstaand een pdf-document van de hand van Andreas Dijk
Dit artikel was reeds eerder gepubliceerd op www.denhaagdirect.nl
Ockenburgh herleeft

Meer informatie
Meer informatie over de geschiedenis van buitenplaats Ockenburgh is te vinden op de websites van onder andere het atlantic wall museum, waar je alles over de bunker naast buitenplaats Ockenburgh vindt en de website van vliegveld Ockenburg.

 

vlag loosduinen3

Van lazuur beladen met 3 duinen van goud. (info van Andreas Dijk)

 

vlag loosduinen2

Dit is het wapen van Loosduinen zoals te zien in de muur van het Loosduins Museum. (info van Andreas Dijk)

 

Hieronder – dank zij een trouwe bezoeker van Villa Ockenburgh, de heer Gerard Luiten – het volkslied van Loosduinen en een gedicht over Loosduinen.

volkslied loosduinen

 

gedicht loosduinen

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten