MUZIEKTHEATERSTUK

ALLE AVONDEN ZIJN VOLGEBOEKT

Voor even keert Jacob Westerbaen terug bij de door hem gestichte
Buitenplaats Ockenburgh (1654). Bij zijn gerestaureerde villa speelt hij de hoofdrol in de voorstelling. De blijmoedige gastheer voert u mee naar zijn fortuinlijke leven van dichten, tuinieren, jagen en dineren. U bent getuige van zijn dagelijkse leven met bedienden en leveranciers, maar ook van de geanimeerde gesprekken met zijn dichtersvrienden Constantijn Huygens en Jacob Cats.


Alle drie bezaten zij een hofstede. Huygens had Hofwijck in Voorburg, Cats zijn Sorghvliet aan de Scheveningseweg en Westerbaen woonde op Ockenburgh. En alle drie schreven zij een hofdicht over hun eigen paradijselijke woonstede. In 1652 publiceerde Huygens zijn lofzang op ‘Hofwijck’. In 1654 verscheen ‘Arctoa Tempe, Ockenburgh’ van Westerbaen en een jaar later volgde Jacob Cats met zijn hofdicht ‘Ouderdom en Buyten-Leven’ op Sorghvliet.

Samen met hun hofsteden vormden zij een driehoek over Den Haag waarin hun dichtkunst én tuinkunst bloeiden en waarmee zij elkaar wederzijds inspireerden. Ze wisselden niet alleen hun gedichten uit, maar ook fruit of bloem- en perzikstekjes voor hun tuinen.

VOORSTELLING BIJ DE VERANDA VAN DE BUITENPLAATS

Met spel en zang, humor en drama, muziek en lichtbeelden, geeft het theaterstuk een kleurrijk beeld van het leven van Westerbaen. Alles passeert de revue in 29 scènes en 8 liedteksten. Vanaf een overdekte tribune zien we hem als jongeling, als zoon van een hardwerkende touwslager en als echtgenoot van de schatrijke Anna Weytsen – weduwe van Reinier van Oldenbarnevelt, die evenals zijn vader werd onthoofd.

Dankzij haar fortuin kon Jacob zijn buitenplaats bouwen, alwaar de gulle levensgenieter zijn gasten ontving voor een wandeling, een diner of luisterrijke theateravonden. We zien de oude Jacob geanimeerd in gesprek met Huygens, Cats en zelfs met Vondel. Maar ook de ontmoetingen met familieleden, leveranciers en amoureuze dames leveren amusante scènes op.

De voorstelling opent ook een venster op het culturele en politieke leven van de 17de eeuw waarin Jacob leefde. Diverse historische momenten uit de Haagse Gouden Eeuw komen aan de orde, zoals o.a.: de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt, de aanleg van de Scheveningseweg, de uitvinding van het slingeruurwerk en de zeeslag bij Ter Heijde tussen de Engelse vloot en de Hollandse vloot o.l.v. Maarten Tromp.

‘Lof van den Pekelharingh’, 1656

In die tijd telde Den Haag enkele zeer succesvolle kunstenaars die hun schilderijen leverden aan het hof en welgestelden. Ook Jacob Westerbaen bezat een collectie, met werken van onder meer de schilders Van Mierevelt en Van Ravesteyn. Wel heel bijzonder was een schilderij van Westerbaen’s neef Joseph de Bray. Het theaterstuk vertelt erover in scène 25, waarin de jonge schilder het kunstwerk aan zijn oom Jacob laat zien. Centraal staat het door Westerbaen vertaalde gedicht ‘Lof van den Pekelharingh’. Het gedicht verheerlijkt de geneeskracht en de goede smaak van de Hollandse zoute haring.

UITVOERING MUZIEKTHEATERSTUK

De creatieve organisatie is in handen van Harlekijn Talent Scouting & Theatrical Productions en de Dutch Academy of Performing Arts. Zij begeleiden studenten,alumni en ervaren spelers die samen vorm geven aan 31 personages.

auteur-tekstregie Piet Bogaards
componist-muzikale leiding Jan Willem Hoekstra
regisseur Arnold Hemmel
kostuums en grime Sandra Smit
geluid Jos Diergaarde
licht Jordan Tuinman
projectleider Hanneke Besseling

Spelers/zangers met dubbelrollen

• Bas Groote • Eli van der Horst • Hanno van der Loo • Hans Peter Ligthart
• Jules Galetta • Marco Neijenhuizen • Peter de Wit • Renate Sonneveld
• Sannah Smits • Sharon van de Velde • Valentijn Twisk • Vera de Vries


Openbaar vervoer en gratis parkeren Monsterseweg 4
Villa Ockenburgh is gelegen in het beschermde Natura 2000-gebied.
Om CO2 uitstoot in het bos te vermijden, kunt u uw auto parkeren op
de parkeerplaats, links aan het begin van de parklaan.
• De parkwandeling vanaf de parkeerplaats naar de Villa duurt ca. 7 min.
• Bij de Villa en Brasserie OCK zijn enkele mindervaliden parkeerplekken.
• Plan uw reis per openbaar vervoer via https://9292.nl/


Informatie: Hanneke Besseling I besselingcp@gmail.com I 06-51709443

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten