HOFSTEDE LEZING JACOB CATS

HOFSTEDE LEZING ‘JACOB CATS’

Het muziektheaterstuk rond het leven van Jacob Westerbaen wordt voorafgegaan door drie Hofstede Lezingen die de vriendschappelijke band tussen Huygens, Cats en Westerbaen belichten. Naast Constantijn Huygens speelde ook Jacob Cats een leidende rol in het 17de eeuwse literaire leven van Den Haag. Behalve zijn hofdicht ‘Ouderdom, Buytenleven en Hofgedachten op Sorghvliet’ schreef hij nog meer bekende werken, zoals de gedichtenbundel ‘Houwelijck’, waarmee ‘vadertje’ Cats de beroemdste moraaldichter in de Nederlandse literatuurgeschiedenis zou worden.

Schutterszaal • Lezing prof. dr. Johan Koppenol
Jacob Cats (1577-1660) is de nestor van de drie grote dichters die rond 1650 buitenplaatsen aanlegden in en bij Den Haag. Hij was toen zo’n vijfenzeventig jaar oud, aan het eind van een lange, indrukwekkende loopbaan en – veel meer dan de twintig jaar jongere Constantijn Huygens en Jacob Westerbaen – op zoek naar rust, werkelijke rust. Tuinierend, lezend en schrijvend wilde hij zich voorbereiden op de dood. Dat teruggetrokken bestaan betekende niet dat hij wereldvreemd werd, want hij kreeg bezoek van familie, predikanten en een beperkt aantal vrienden. Voor zover hij nog aan het actieve leven deelnam, was dat als dichter. Hij publiceerde zijn verzameld werk in een spectaculaire uitgave en wisselde verzen uit met zijn literaire buren. Of Huygens daadwerkelijk op bezoek kwam is niet bekend, maar zeker is dat de onbesuisde grapjas Westerbaen onaangekondigd binnenviel op Sorghvliet. Een lezing over de oude Cats die bij de les gehouden wordt door een jongere generatie.

Datum                      zondag 15 september 2019
Locatie lezing       Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
13.30-14.00 uur     inloop
14.00-15.00 uur     lezing en nagesprek in Schutterszaal
Kosten                     € 10,00 p.p. of gratis met een museumkaart
Betaling                  15 september a.s. aan de kassa van het museum.


Prof. dr. Johan Koppenol (1965)
is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit  Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de literatuur van de Gouden Eeuw en publiceerde onder meer over Vondel, Hooft en Westerbaen. Op dit moment werkt hij aan ‘De Polderaar’, een biografie van Jacob Cats.


Parkeren en bereikbaarheid Haags Historisch Museum
Het Haags Historisch Museum is gelegen in het Museumkwartier Den Haag, met verschillende parkeergarages, bus- en tramhaltes. https://www.haagshistorischmuseum.nl/bereikbaarheid


Informatie: Hanneke Besseling I besselingcp@gmail.com I 06-51709443

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten