Het Boek: Een kleyn paleis

 

 

De geschiedenis van de Haagse Buitenplaats Ockenburgh.
Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt op 30 maart Een kleyn paleis. De geschiedenis van de Haagse Buitenplaats Ockenburgh. Het boek wordt die middag feestelijk gepresenteerd in Brasserie OCK, waar wethouder Robert van Asten van de gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor Erfgoed, en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Willy de Zoete, verantwoordelijk voor Erfgoed, de eerste exemplaren in ontvangst nemen.

Iedere inwoner van Den Haag heeft wel zijn herinnering aan Ockenburgh. De een heeft er gelogeerd toen het een jeugdherberg was, de ander herinnert zich hoe zijn droomhuis steeds meer in verval raakte. Ockenburgh is een begrip in Den Haag en omstreken. De reflectie van de Nederlandse geschiedenis op deze plek maakt Ockenburgh extra bijzonder.

In Brasserie OCK hoort u bij de boekpresentatie op 30 maart de verhalen van deze bijzondere plek die de geschiedenis zo uitstekend reflecteren en luistert u naar de muziek die iedereen omstreeks 1650 kende. Stichter van de buitenplaats, dichter Jacob Westerbaen, was de “Barry Hay van de Gouden Eeuw”. Zangeres Roos Blufpand brengt met die gouwe ouwen Ockenburgh weer op een bijzondere manier tot leven.

Over het boek

In 1638 kocht Jacob Westerbaen een stuk grond in de duinen nabij Den Haag. Daarop bouwde hij tien jaar later een buitenhuis. Hij koesterde zijn afgelegen huis in het groen en noemde Ockenburgh zijn ‘kleyn paleis’. De flamboyante Westerbaen was een prominent man die de verwikkelingen in zijn tijd – de Gouden Eeuw – op de voet volgde en van commentaar voorzag. En hoe klein het huis aanvankelijk ook was, hij bezong zijn buiten en de activiteiten die hij er ondernam fraai in een lofdicht. Het buitenleven raakte mede dankzij hem in zwang. Tal van buitenplaatsen werden gesticht. De meeste zijn alweer verdwenen. Westerbaens kleyne paleis heeft de tand des tijds wèl doorstaan, al hing het voortbestaan soms aan een zijden draadje.

Het midden in de duinen gelegen Ockenburgh is een plek vol geschiedenis waar tal van belangwekkende archeologische vondsten zijn gedaan. En ook na Westerbaen liet de tijd zijn sporen duidelijk na. Tal van aanzienlijke personen bewoonden het paleisje; zij richtten het buiten en het omliggende park naar de mode van de tijd in. In de twintigste eeuw, toen de stad oprukte en veel buitenhuizen werden afgebroken, kregen de door menigeen zo geliefde buitenplaats en zijn fraaie park nieuwe functies. In 2012, toen het buiten meer op een bouwval leek, blies een burgerinitiatief Ockenburgh nieuw leven in. Nu pronken huis en tuin weer als vanouds.

In dit rijkgeïllustreerde boek beschrijven gerenommeerde auteurs onder hoofdredactie van Willem van der Ham de lotgevallen van buitenplaats Ockenburgh en omgeving in al zijn facetten. Het is een rijke geschiedenis van een bijzondere plek.

Recensie exemplaar

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten