Terug naar keuzepagina | Direct naar Kasserie Ock

← Terug naar overzicht

Over het ontstaan van de OCK Run

Mag ik u even voorstellen: Jacob Westerbaen, heer van Brantwyck-en-Ghybelant- een heer van het goede leven. 

 
Jacob Westerbaen leefde van 1599 tot 1670 en was een Nederlandse ridder, dichter, arts en predikant.
Jacob was een levensgenieter. Hij leerde als arts de rijke Haagse weduwe Anna Weytsen kennen. Deze liet Jacob zo vaak aan haar ziekbed verschijnen dat er maar één diagnose mogelijk was; ziek van verliefdheid. Hij trouwde Anna in 1625 en gaf vervolgens de brui aan zijn medische praktijk. Hij leefde er vervolgens op los en vulde zijn dagen met tuinieren, vissen en jagen in de duinen. Na de dood van Anna in 1648 legde hij bij Loosduinen het landgoed Ockenburgh aan waar hij tot zijn dood in 1670 zou blijven wonen.
Zijn financiële nalatenschap was door zijn manier van leven bepaald niet indrukwekkend. Westerbaen had het complete kapitaal van Anna Weytsen erdoor gejaagd. Hij liet vooral schulden na, maar ook de herinnering aan een man die met volle teugen van het leven genoten had.
 
Maar……………Jacob Westerbaen is terug. Zijn huis is inmiddels ernstig in verval geraakt. Er dient een grote renovatie plaats te vinden.

Hij heeft zijn trots overwonnen en in Loosduinen om hulp gevraagd. Er zijn vrijwilligers die proberen om hem er weer bovenop te helpen. Donateurs, sponsoren, subsidies; alle mogelijke middelen worden uit de kast gehaald om de villa op te kunnen knappen.
Jacob zal ook zelf zijn handen uit de mouwen moeten steken om een steentje bij te dragen. Zelf schreef hij ooit het volgende gedicht wat hem aan het denken zette:
 
Arbeid
De wetenschap steeckt in geen bed met pluymen.
Wie leeren wil, moet vroegh de veeren ruymen;
Wie eert nog eght, die heeft geen kans van gaen;
Wie niet en turft, kan zich daer nae niet warmen;
Wie winst wil doen, die reppe hand’en armen;
Wie prijs begeert, die stelle zich te loop;
Voor arbeyd heeft God alle dingh te koop
 
Jacob is sportief aangelegd.

Hij komt op het lumineuze idee om een loop te organiseren; “De OCK Run”.  De opbrengst komt ten goede aan de renovatie. Jacob helpt de vrijwilligers bij de voorbereidingen (o.a. afzetlint breien, parcours verzorgen enz.). Dat is hij niet gewend, maar Jacob Westerbaen is een doorzetter en zie hier hoe hij zich in het zweet werkt.

“Nog even doorbreien Jacob”


“Ga ik dat hele pad nou aanvegen of laat ik ze er gewoon doorheen ploeteren ?”

 

Wat is hij hier aan het doen …….? Daar kom je nog wel achter op de 24e.
 
Terwijl Jacob Westerbaen en zijn vrijwilligers voortploeteren kan ik jullie geruststellen. Het gaat allemaal goed komen; 24 april is alles geregeld en kunnen jullie hopelijk genieten van een geslaagd loopevenement.

Ontwerp door en gebouwd door
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten